KRITIKY-POLEMIKY-POZNÁMKY

MIROSLAV KLOSS 5.4.1951-7.12.2022

Z lidí, kteří se kdy podíleli na grafice časopisu Svět a divadlo, byl pro nás Mirek Kloss nejneviditelnější. V redakci byl doslova párkrát. A to i když dělal s Karlem Halounem čtvrt století rok co rok obálku SADu a značky, které se v něm objevovaly. Netušil jsem ani, nakolik jde o jeho a nakolik o Karlovu práci. Mailem a po telefonu jsme ale čile konzultovali každé číslo. Naposledy, na konci loňského roku, byla ta konzultace dosti bouřlivá. Vynadal jsem Mirkovi, že použil špatnou verzi fotky a že se má příště líp dívat, jenže se ukázalo, že jsem mu tu špatnou verzi obrázku omylem sám poslal. „Sypu si popel na hlavu,“ – píšu mu 5.prosince 2021 – „omlouvám se a děkuji Pánubohu, pražskému magistrátu a svým předposraným kolegům za to, že už nebudu mít jak takovou chybu opakovat.“ Odpustil mi a s tím jsme si dali téhož dne sbohem. Že to bude sbohem definitívní, mě ale ve snu nenapadlo.

Když mi z redakce řekli, že Mirka sháněli kvůli barvě na obálku, ale jeho syn jim napsal, že Mirek zemřel, volal jsem hned Karlu Halounovi. Ten nic netušil, a když od něj několik dní nepřišla žádná zpráva, napadlo mě, že si třeba Mirek, jestli ho štvalo, že po něm ze SADu pořád někdo něco chce, z kolegů vystřelil. Pak přišlo parte.

Mirek Kloss, kterému bylo letos 71 let, zemřel – jak se na smutečním oznámení píše – „v klidném spánku“.  Aspoň, že tak.

P.S.1: Jo, a Karel Haloun mi na dotaz, zda jejich SADařská spolupráce spočívala v tom, že Karel vymýšlel a Mirek realizoval, odvětil, že ne. My jsme moc nerozlišovali, co je čí nápad, a bavili jsme se tím, jak to skládáme dohromady. Někdy jsem toho vymyslel víc já, jindy Míra. Scházeli jsme se na to vždycky na konci prvního tejdne v lednu. Byla to velká zábava. To už je holt pryč…“ 

P.S.2: Připojuji odkaz na moc hezký článek, který o Mirkovi napsal Karel do Bubínku Revolver Revue – https://www.bubinekrevolveru.cz/kloss-miroslav-kloss

Miroslav Kloss a Karel Haloun (foto archiv Luďka Kubíka)