KRITIKY-POLEMIKY-POZNÁMKY

PERTE SE A ŽERTE SE!

PRAŽSKÝ PŘÍPODOTEK K DIVADELNÍ VÁLCE V BRNĚ

Na okraj brněnské divadelní tahanice – viz http://www.karel-kral.cz/index.php/2023/04/02/boj-divadelni-valka-v-brne/ – , která mi začala připomínat „slavný“ boj mezi divadly, podnícený před více než patnácti lety pražským magistrátem, si dovolím tu tehdejší kauzu trochu připomenout.

V únoru 2007 navrhla magistrátní grantová komise kolik komu dát peněz a začali protestovat ti, kteří měli pocit, že se na ně neprávem nedostalo, což byli vesměs zástupci soukromých divadel. Proběhlo k tomu pár diskuzí a tzv. Workshop k aktualizaci grantové politiky hlavního města Prahy (za magistrát se na něm mimo jiné účastnil i dnes tak slavný ekonom Miroslav Ševčík). SAD na to téma uspořádal anketu, nazvanou Spravedlnost? (z ní zde naleznete odpověď Milana Lukeše, jednoho ze spoluautorů materiálu, který v roce 2001 pro pražský magistrát formuloval i pravidla dotačního systému) , ke které jsem připojil svůj krátký článek JE ČAS NA VYHAZOVÁNÍ KONŠELŮ Z OKEN? (ten zde najdete celý): oba texty vyšly v SADu 3/2007.

Onu události připomínám hlavně proto, že tak jako teď v Brně i tehdy zástupci městských divadel,  Národního a profesních organizací mlčeli, nejspíš s pocitem, že se jich to netýká. O rok později už soukromá divadla atakovala celý systém financování městských divadel. A vypukly hádky na všech mediálních frontách a demonstrace i protidemonstrace.  Od Marie Reslové, i když v tom sporu stála coby dramaturgyně Ta Fantastiky na straně soukromých divadel, jsem se tenkrát dozvěděl, že celý protest soukromníků vyprovokoval radní Milan Richter (ODS) a jeho magistrátní kolegové, a to při schůzce v kubánské restauraci, což mi přišlo vzhledem k „pravicové“ stranickosti intrikánů pikantní. Byla to ovšem neověřená informace, drb, podobný zprávám, že magistrátní politici vyžadují desátky, dokonce už i dvacátky z financí přidělených na podporu komerčních podniků typu vánoční trhy a že právě tenhle typ mafiánských „daní“ motivuje politiky např. k podpoře rekonstrukcí a podobných stavebních investic, při jejichž realizaci se finance „ztrácejí“ snadněji. Koneckonců: jiný drb, pro změnu pocházející z ministerstva kultury, líčil jak rozpočet na rekonstrukci Státní opery, večer po dlouhých jednáních schválený, tajuplně přes noc vysoko narostl a v dalších měsících dál narůstal, snad až na několikanásobek. Tahle „kulturní politika“ by mohla leccos vysvětlovat i v Brně. Však to někteří i naznačují. Pánbůh nás chraň, říkám si, neboť by to byla cesta z bláta (toho Babišova) do louže (jiných partají).

Milan Richter. foto Roman Vondrouš (ČTK)

Při facebookové výměně názorů s Marii Reslovou, které se tímto omlouvám, že jsem ji „prozradil“, jsme se dostali nejen k absurdnímu nápadu zvanému „dotace na vstupenku“, ale i k nactiutrhačským billboardům, které tehdy zkrášlovaly Prahu. Mimoděk se mi vybavila i jedna mnohem skromnější „ilustrace“ plánů brněnského magistrátu a Divadla Bolka Polívky. Nevím zda je či není trefná… Zde ukázky:

Z PRAHY ROKU 2007

Spravedlnost? – anketa, SAD 3/2007


Vytvořeno za finanční podpory Státního fondu kultury.