KRITIKY-POLEMIKY-POZNÁMKY

AL CAPONE V HARRACHOVĚ?

Dnes zveřejnil Seznam.cz článek a rozhovor ke střetu zájmu ředitele majetkového odboru pražského magistrátu Jana Raka, pobývajícího v Harrachově na „chatě“ patřící muži, kterému zároveň jako městský úředník podepisuje milionové veřejné zakázky. Obávám se, že v českém prostředí je to jen kauzička, pro pana Rake nepříjemná, ale stěží nebezpečná. I když? On ani Al Capone nebyl potrestán za nic velkého, jen za daňový únik.

Přiznáván, že osobně mám na pana Raka pifku. Jeho dopis totiž odstartoval „kauzu Celetná“, která vedla i k mému odchodu ze SADu a ze všech divadelnických fukcí. Co mě k tomu odchodu vedlo ale nebyly – jak něteří alibisticky tvrdí – obavy, že bude redakce Světa a divadla vyhozena z Celetné 17, nýbrž rozhořčení z chování městských činitelů, kteří se vesměs (jako pan Rak) ani nenamáhali z odpovědí na mé dopisy, a z kolegů divadelníků, honosících se tím, že vykonávají tzv. kulturní advokacii, kteří neprojevili veřejně žádnou solidaritu. Nikdo, ani z řad divadelníků-novinářů, nereflektoval podivnou situaci Manharstkého paláce, který nyní patří městu, má ho tedy pod palcem majetkový odbor pražského magistrátu. Je myslím výmluvné, že budova víc a víc chátrá. Tudíž se stále nemohu zbavit pocitu, o kterém jsem mluvil už v září roku 2021, že cílem není nic jiného než vyštípat všechny současné obyvatele z Celetné, a pak ten dům nějakému příbuznému či známému po babišovsku prodat. Koneckonců, původní soukromý restituent, kterému patří část té budovy, se prý již svého podílu zbavuje.  

(Zajímavé je, že když jsem mluvil se známými, kteří mají na město pracovní či jiné silné vazby, tak se bavili do té doby, než padlo jméno Jan Rak. V tu chvíli zbledli a zmlkli. Proto mám dojem, že se tohohle úředníka všichni kolem, včetně městských politických činitelů, bojí.)

„harrachovské dokumenty“:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-sefurednik-prahy-uziva-chatu-v-harrachove-ovlada-ji-rodina-jiz-dava-zakazky-248059

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-co-ja-s-tim-mam-spolecneho-sef-majetku-prahy-vysvetluje-bydleni-v-krkonosich-248060#dop_ab_variant=1272921&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest246_ribbon_sluzeb_varD&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz